Iskola a fa alatt

Valahol Narok és a Maasai Mara nemzeti park között, a pusztaság közepén áll egy iskola, igazán különleges történettel. A Ripoi Primary School. 2015-ben kenyai partenereink éppen hazafelé utaztak a Maasai Marabol Nairobiba, mikor egy fa alatt egy csapat gyereket vettek észre. Majdnem 60 gyerek gyűlt össze a fa alatt, egyetlen felnőttel, aki itt, a semmi közepén tanítani kezdte őket. A saját tudásával, írni, olvasni angolul, és szuahéliül.

Ebből a maroknyi gyerekből és egy lelkes, helyi felnőttből kiindulva, partnerünk, a Marafiki segítségével megalakult a Ripoi Primary School, ahova ma csaknem 300 fiatal jár. A gyerekek minden irányból járnak ide, hiszen a környéken nincs másik iskola. Örülnek, hogy van hova, így jönnek, akkor is ha többet kell gyalogolni. Egyesületünk az egyik legelső projektje ennek az iskolának a támogatása volt, és jelen voltunk a tantermek átadóünnepségén is, azóta pedig adományok és önkéntesek segítségével még tovább fejlődött az iskola. Visszatérve hihetetlen volt látni, hogy milyen ütemben nőtt az épület és a gyerekek száma is. Ehhez nagyban hozzájárult, hogy azóta víz is elérhetőbbé vált a helyi közösségek számára. Így a gyerekeknek nem kell a napot gyaloglással tölteniük, hogy vízhez jussanak, helyette el tudnak jönni az iskolába.

Jelenleg 5 osztályterem működik és további kettő van építés alatt. Helyi, és a magas létszám következtében már a kormány által kirendelt tanárok együtt tanítanak. Számos további tervünk, ötletünk van az iskola fejlesztésére. Többek között szeretnénk napelemekkel biztosítani, az áramellátást az épületben. Az iskola alapja a helyi közösség. Ők kezdték a gyerekek tanítását. Mi csupán a lehetőséget biztosítjuk nekik, hogy tovább épülhessenek, és fejlődhessenek. Csak így, együtt dolgozva lesz hosszútávon is maradandó az eredmény, amit elérünk.

Ahol a történet kezdődik…a FA, ami alatt összegyűltek tanulni a gyerekek, amikor nem volt még iskola

A gyerekek számával együtt bővül az iskola is

Jelenleg a 7. tanterem épül

Iskolacsengő 🙂

Sorakozó..

Mindkettőnk szívéhez nagyon közel áll ez a hely..

Yes, you are… <3