Házépítés PET palackból Maszájföldön

Oloolaimutia környékén, Maszájföldön egyáltalán nincs megoldva a hulladékkezelés. Nincsenek kihelyezett kukák, nincs szemétszállítás. Ennek megfelelően a helyiek és a turisták is sokszor csak eldobják a szemetüket az utcán. Így a nemzeti park melletti falu tele van eldobált csomagolóanyagokkal és PET palackokkal.

A probléma megoldására kezdett kenyai partnerünk, a Marafiki ezekből az eldobált palackokból házakat építeni. A helyiek szabadidejükben összegyűjtik a jó állapotú palackokat, megtöltik a közeli patak homokjával és elhozzák a Marafiki táborába, ahol palackonként apró fizetséget kapnak. Különösen a nők gyűjtik a palackokat lelkesen, hiszen így ők is kereshetnek egy kis pénzt. A homokkal töltött palackokat mint a téglákat két acélháló köze helyezik, a hézagok kitöltése pedig cementtel történik. Víz, villany, vakolat és hamarosan már áll is a ház, amiről kívülről meg sem lehet mondani, hogy eldobált palackokból épült!

Nagyszerű volt látni, hogy egy kis kreativitással mennyi mindent meg lehet oldani, és egyszerre több ponton ragadni meg a helyi problémákat. Hiszen így egyszerre tisztul meg a város, jutnak egy kis munkához és keresethez a helyiek, illetve épülnek az új épületek a környéken!

Ez a maszáj közösség jelenleg projektjeink, és a fókuszunk központi helyszíne. A palackokról, és a falu megtisztításáról még hallani fogtok, ugyanis új terveink vannak ezzel az építési technikával!

Az alapok

„A téglák” 🙂
Épülnek a falak
A hézagok betonnal vannak kitöltve
Ezután a vízvezeték, és elektromos hálózat védőcsövezését alakítják ki
Felkerül a vakolat..
Kívülről senki nem mondja meg, hogy ez a ház „szemétből” épült