A nyelvtudás a jövő kulcsa – Digitális egyenlőség projekt

Legújabb projektünk keretében célul tűztük ki, hogy a kenyai iskolába járó gyerekek angolul tanulhassanak, mivel a nyelvtudás alapvető feltétele későbbi boldogulásuknak. Biztos angoltudással egészen új lehetőségek nyílnak meg számukra, könnyebben és jobb pozíciókban kaphatnak munkát az iskola befejezésével.

Tervünk a BTESZ Alapítvány támogatásával valósul meg, akik tableteket és hozzá a Xeropan nyelvtanuló alkalmazást ajánlották fel a kenyai gyerekek számára. A Xeropan alkalmazásban a gyerekek egy kis betanulás után önállóan gyakorolhatják az angolt, miközben az alkalmazás nyomon követi fejlődésüket.

Mindezt lépésről-lépésre tudjuk felépíteni. Mivel az áram és az internet sem feltétlenül áll rendelkezésre az iskolában, elsőként ezeket kell biztosítani. Miután ez sikerült tervünk szerint a Marafiki, kenyai szervezet tagjai viszik majd a tabletet a gyerekekhez és tanítják meg őket a használatukra. Ez egy hosszabb folyamatot jelent, miután azonban kialakult a rendszer a gyerekek már önállóan vagy tanáraik segítségével fogják tudni használni a tableteket hosszú távon is nyelvtanulásra.

Köszönjük a BTESZ Alapítványnak a felajánlást, hamarosan jelentkezünk a fejleményekkel!

Megérkeztek a tabletek!

Nagy öröm számunkra, hogy megérkeztek a tabletek az iskolába, így már 19 nyolcadikos fiatal gyakorolhatja az angolt a Mai Mahiuban található iskolában!

Dolgozunk rajta, hogy a wifi és az áramellátás is megfelelő legyen, de a gyerekek már használják az eszközöket és elkezdtek angolozni a segítségükkel.

A projekt első lépéseként a nyolcadikosak kezdték használni az applikációt, hiszen rájuk vár év végén az a vizsga melynek sikere azt is meghatározza milyen gimnáziumba nyernek felvételt. Különösen a pontos nyelvtant kell gyakorolniuk, ebben pedig remekül segít a Xeropan applikáció. Híreink szerint nagyon élvezik a tableten való nyelvtanulást. Egymással vitatkoznak vajon melyik a helyes válasz, sőt van, aki kérte hadd maradhasson tovább iskola után még egy kicsit gyakorolni!

 Izgatottan várjuk mi is a további fejleményeket és jelentkezünk a hírekkel!

Az iskola

A Southern Cross Academy általános iskola Mai Mahiuban egy ún. Internally Displaced People tábor közepén helyezkedik el.  Az ilyen táborokban azok a kenyaiak élnek, akiknek a 2007-es választásokat követő zavargások miatt kellett elhagyniuk eredeti otthonukat. Marafiki Community International 2010-ben épített ide egy iskolát, mikor nem volt más oktatási intézmény a területen. Ez a Southern Cross Academy.

Az iskola napi szintű vezetését a helyi közösségből álló bizottság végzi a gyerekek szüleivel egyetértésben. Kenyában az oktatás tandíjköteles, azonban az itt tanuló diákok családja minimális összeget fizet, még a környékkel összehasonlítva is. Jelenleg minden család 1.000 kenyai shillinget fizet egy félévre, ami kb.10 amerikai dollárnak felel meg. A gyerekek közül sokan a nagyszüleikkel élnek vagy egyszülős háztartásokból érkeznek, így a tandíj fizetése nagy kihívást jelent számukra.